ANSESA

 

 

del 14 de Maig al 2 de Juliol


“2010 Memòria”

Presentem l’exposició “2010 Memòria” d’Enric Ansesa amb obres dels últims anys, en una selecció que ens permet aprofundir en la seva particular hermenèutica.

L’Enric Ansesa és un humanista, un savi, una persona que sap gaudir de la vida –amb el patiment que també la conforma-. La seva obra té una continuïtat, un pòsit. Traspua coneixement sòlid i una reflexió profunda sobre el cosmos i l’esdevenidor. L’art li possibilita materialitzar el seu pensament, alhora que la creació representa també una manera d’humanitzar-se i socialitzar.

La seva obra és complexa, polisèmica, suggerent i transgressora. El seu esperit l’impel.leix a la voluntat de perfecció, a la recerca permanent, sense renunciar mai a la seva essència. Amb l’art, vol explicar la seva idea del món i d’allò que considera ordre. Cada obra seria, d’aquesta manera, entesa com una encefalografia, com una radiografia del seu pensament, que ens força a descobrir la insondable versatilitat de la nostra imaginació. Creu, a més, ferventment que mitjançant la creativitat es pot arribar a la solidaritat, la qual permetria un canvi profund i, cada cop més necessari, a la societat.

Aquesta exposició ens remet al concepte de memòria històrica amb un conjunt d'obres que configuren una unitat conceptual estilística i temàtica, i volen ésser fixació del record per establir una dialèctica entre aquest i la realitat. La transmissió d’una veritat en forma de record origina, passat els anys, una sèrie d’aquarel.les figuratives, romànticosimbolistes, a partir de la narració, d’un dels seus avis, de la brutal repressió d'aquells anys foscos immediatament posteriors a la guerra civil.

Amb aquesta creació, l’Enric Ansesa transcendeix el caràcter efímer de la memòria alhora que l’honora i permet a l’observador assolir una percepció més conscient d’uns fets emmarcats en una època molt concreta de la nostra postguerra, és a dir en una part de la nostra història més propera. Es conjumina, doncs, en aquestes obres, la recopilació de records amb l’ombra que també en forma part intrínseca, així com les diferents formes de descripció d’uns fets. No hi ha una veritat única. El poder de l’art és molt sovint indissociable de la seva veracitat.

Parlar de l’obra de l’Enric Ansesa és parlar del negre, i d’elements clau en l’art contemporani com ara l’acumulació i la repetició, repetició com a ritual, que, com un eco, es troben tant al seu taller com a la seva obra. En aquest sentit, m’agradaria referir-me al gabinet de les meravelles, als objectes que col.lecciona l’artista i que configuren la seva memòria personal, el seu Atlas Mnemosyne, un conjunt d’associacions que combina, contraposa o juxtaposa art, ciència, pensament, alquímia, religió, història, literatura, i també mite, llegenda i superstició. És parlar també d’art conceptual, d’experimentació i poesia visual. D’un art executat amb gran meticulositat, on el suport esdevé un espai on convergeixen somnis i realitats.

Una altra presència recurrent, gairebé constant, en el seu art és la cal.ligrafia. El llenguate és matèria visual i de contingut, potencia el cervell i potencia la capacitat de percepció de les propostes conceptuals, la capacitat de mirar, de veure, d’aprendre i de comprendre. Escrivim per ésser entesos. Sempre anant més enllà del diccionari i l’enciclopèdia, arribant al metallenguatge, als significats més amplis i oberts, delimitats en un espai, fragmentat i referenciat, ja sigui en la tela, l’objecte, la instal.lació o en tot el conjunt de la seva creació.

L’Enric Ansesa ens proposa a Memòria 2010 un recorregut per la memòria i els seus continguts -de vegades cruels, de vegades clarividents- que, com a figurants, hem d’acabar de recrear, configurar i construir en la real interactivitat del futur per poder arribar a elaborar, en el nostre imaginari, un codi que hauria d'ésser ètic i social, i que ajudaria a convertir l'obra d'art en una eina de comportament i reflexió transformadors.
 

Montse Aguer i Teixidor
 + negre, 50 x 70 cm. Mixta sobre paper, 2010
Inauguració
Divendres 14 de maig a les 19:30
 
Veure més imatgesc. del nord,13
17001 Girona
t. 972 22 65 88exposició actual
darrera exposició

obra gràfica
galeria
qui fa galeria
galeria opina

links
contacte

galeriacontesta@galeriapresenta.com

Català    Castellano    English